AMSTERDAM - "Jorge Zorreguieta is medeschuldig aan de militaire dictatuur in Argentinië. Wij veroordelen hem, maar niet zijn dochter Máxima. Wij hopen dat hij ooit berecht zal worden, want wij zien hem liever in de gevangenis dan op bezoek in Nederland."

Dat zei Enriqueta Estela Barnes de Carlotto, presidente van de mensenrechtengroep Grootmoeders van de Plaza de Mayo in Argentinië, maandag tijdens een persconferentie in Amsterdam.

De 'Dwaze' grootmoeders eisen sinds jaar en dag de waarheid over het lot van ongeveer 30.000 Argentijnen die tijdens het militaire regime (1976-1983) zijn verdwenen.

Barnes de Carlotto (71) is samen met vice-presidente van de groep grootmoeders, Risa Tarlovsky de Roisinblit (82), op bezoek in Nederland. De Grootmoeders behoren tot een groep mensenrechtenorganisaties waarvoor de Stichting Comité Nationaal Geschenk Mensenrechten Argentinië sinds november geld inzamelt.

Aanleiding voor de actie is het aanstaande huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. De stichting haalde tot nu toe ongeveer 40.000 euro op, aldus schrijfster Mies Bouhuys, een van de initiatiefnemers.