RIJSWIJK - In Nederland kan de populariteit van Máxima niet stuk. Maar in vergelijking met de Noorse prinse Mette-Marit heeft ze nog een kleine achterstand.

Tot die conclusie komt de Duitse krant Bild

Bijna een halve pagina trekt de krant uit om Máxima en Mette-Marit tegen elkaar af te zetten. De krant behandelt zes vragen en daar rolt voor beiden een score uit die wordt uitgedrukt in kroontjes. Resultaat: Mette-Marit wint met zestien kroontjes, Máxima blijft steken op twaalf.

Een half jaar later lijkt het verleden van de Noorse prinses nauwelijks invloed meer te hebben op haar populariteit. Integendeel: haar openbare biecht over haar verleden lijkt zelfs in haar voordeel te hebben gewerkt. Op de vraag wie bij het volk geliefder is, scoort ze maar liefst drie kroontjes. Maxima moet het doen met twee.

Bild is lovend over het blonde haar van de Argentijnse, maar haar kleding doet wat ouderwets aan, vindt de krant. De broeken die ze soms draagt doen denken aardappelzakken, aldus Bild. Mette-Marit daarentegen heeft de juiste balans gevonden tussen klassiek en modern.

De score is omgekeerd waar het gaat om de intellectuele bagage van de twee vrouwen. Máxima heeft gestudeerd, werkte in New York als bankier en als vertegenwoordiger van een Duitse bank in Brussel. Een zakenvrouw, die weet wat ze wil, kortom goed voor drie kroontjes. Mette-Marit (één kroontje) is "rijk aan levenservaring", maar bracht het niet verder dan aardbeienplukster, serveerster en verkoopster.

Waar het gaat om de echtgenote waarvoor beide vrouwen hebben gekozen is Mette duidelijk winnaar. Bild is niet onder de indruk van kroonprins Willem-Alexander, die matig in trek zou zijn bij de vrouwen. Nee, dan Haakon: een atletisch lichaam, prachtige ogen en goed gekleed. Ook de incidentele stoppelbaard van de Noorse kroonprins doet het goed.

Bild behandelt ook de vraag welk koppel de braafste kinderen zal voortbrengen. Vooralsnog eindigt Noorwegen met drie en Nederland met twee kroontjes. Op een onderdeel gaan de koppels gelijk op: het liefdesverhaal. Willem-Alexanders bekentenis dat hij desnoods voor Máxima afstand had gedaan van de troon is goed voor drie kroontjes.

Zijn Noorse collega komt tot dezelfde score. Over Mette-Marit, die aanvankelijk ondenkbaar als echtgenote werd geacht zei hij: "Ik was nooit zo zwak en nooit zo sterk."