AMSTERDAM - Máxima en haar moeder hebben hem al gezien: 'Ja, ik wil', de tentoonstelling over koninklijke huwelijken in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De expositie die tot en met 20 januari 2002 in de Nieuwe Kerk te zien was en van 3 februari tot en met 14 april nog te zien is in Paleis Het Loo

'Ja, ik wil - Koninklijke Huwelijken (1791 - 2002)' biedt zoals de titel al aangeeft een chronologisch overzicht van de koninklijke huwelijken in Nederland. Aan de hand van prenten, schilderijen, huwelijkspenningen, geschenken, jurken en videobeelden wordt de bezoeker langs de verschillende huwelijken gevoerd.

De tentoonstelling begint in 1791 met het huwelijk tussen koning Willem I en Wilhelmina, een feest dat maar liefst zeventien dagen duurde. Dan deden Willem II en Anna Paulowna het in 1816 heel wat rustiger aan. Zij trokken elf dagen uit voor de festiviteiten, die eindigden met een feeërieke tocht in een vergulde hofslede uit de tijd van Catharina de Grote.

Niet te versmaden is ook haar prachtige trouwjurk, die net als de bruidsjaponnen van Wilhelmina , Juliana en Beatrix bewonderd kunnen worden. Daarbij valt op dat de Oranje-bruiden een voorkeur voor Franse (Emma, Wilhelmina)en Nederlandse (Juliana, Beatrix) ontwerpers aan de dag leggen. Zal Máxima deze traditie volgen, of voor een Argentijnse couturier kiezen?

Het antwoord zal op 2 februari gegeven worden. Wie nauwelijks kan wachten tot het zover is, kan tot die tijd alvast wegdromen bij de foto-expositie over de kennismakingstoernee van Máxima door Nederland die ook in de Nieuwe Kerk te zien is, of zich vergapen aan de Gouden Koets die compleet met acht opgetuigde paarden en zestien lakeien in goudbrokaat staat geëxposeerd.