AMSTERDAM - Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta is niet het eerste huwelijk dat Job Cohen sluit. De burgemeester van Amsterdam begon zijn carrière als ambtenaar van de burgerlijke stand met het in de echt verbinden van drie homoparen en een lesbisch stel in de nacht van 1 april 2001.

De eer om het eerste burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen te sluiten viel Cohen ten deel omdat hij de wet die dit mogelijk maakt als staatssecretaris van Justitie door de Eerste en Tweede Kamer had geloodst.

De eer als ambtenaar van de burgerlijke stand het burgerlijk huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima te mogen sluiten, heeft Cohen te danken aan zijn standplaats. Nog maar enkele maanden burgemeester van Amsterdam, kreeg hij de klus in zijn schoot geworpen die iedere burgemeester zich zou wensen.

Premier Kok belde Cohen maandagochtend 21 mei met de mededeling dat de keuze van het prinselijk paar op Amsterdam was gevallen. De burgemeester had niet anders verwacht. De kroonprins kan maar in één stad trouwen en dat is de hoofdstad. Hoewel die bewuste maandag nog niet duidelijk was of de rol van ambtenaar van de burgerlijke aan hem ten deel zou vallen, liet Cohen daar zelf weinig twijfel over bestaan. "Het ligt in de rede", zei hij.

Cohen verruilde begin 2001 Den Haag voor Amsterdam. Op 1 januari legde hij zijn functie als staatssecretaris van Justitie neer om twee weken later burgemeester van Amsterdam te worden. Hij volgde zijn vriend en partijgenoot (PvdA) Schelto Patijn op.