Overheidssites zijn vaak statische, bijna bureaucratische webpagina's. Druk je bijvoorbeeld ergens op het knopje "aanvragen", krijg je een vette database-error! Ik heb me daarom ook voorgenomen om ambtelijke websites zoveel mogelijk te mijden, zodat ze me niet van de ene naar de andere webpagina kunnen sturen, de digitale variant op "van het kastje naar de muur".

Misschien overdrijf ik een beetje: maar dat je op een ambtelijke site via het aanklikken van een hyperlink direct terechtkomt waar je wezen moet, is eigenlijk heel bijzonder. In het echte leven moet je soms veertien verschillende loketten langs voor je eindelijk iets in je tuin mag bouwen of je eerste biertje mag tappen. Dat heet bureaucratie. Het enige leuke aan Pim Fortuyn

Het voordeel van het internet is dat ambtenaren amper nog een rol van betekenis spelen. Veel overheidsinfo is direct op te vragen door deze met de muis aan te klikken. Afgelopen jaren heeft de overheid ook zijn best gedaan om het internet vol te gooien met informatie. Er werden allerlei sites

Het internet is echter meer dan informatie alleen. Internet is ook communicatie. En juist dat onderdeel, de communicatie tussen overheid en burger, is op internet nog ver te zoeken.

Communicatie is in elke relatie noodzakelijk om deze in stand te houden. Van de overheid heb ik nog nooit het gevoel gehad dat deze met mij communiceert via het internet. De overheid is virtueel net zo statisch en abstract als in het echt. Het essentiële element, communicatie, ofwel datgene wat leven in de brouwerij brengt, ontbreekt op 99 van de 100 ambtelijke websites. Voor een eenvoudige burger als ik is dat een bittere pil. Door niet met mij te communiceren, maakt de overheid me namelijk duidelijk dat ik onbelangrijk ben.

De wonderen zijn echter de wereld nog niet uit. Het ministerie van Financiëne-zine

"Het E-zine bevat de meest actuele beleidsstukken en persberichten. (...) Door te klikken op de items in de lijst komt u, als u verbinding heeft met het internet, direct bij de betreffende stukken op de website van Financiën", schrijven de makers trots in een persbericht.

Op het ministerie is echt diep nagedacht over dit alles. Dat blijkt onder meer uit het feit dat er zowel een html-versie als text-versie van het E-zine bestaat. Bovendien worden de laatste wijzigingen op de site - die nog voor 17 uur zijn aangebracht - nog meegenomen in de editie van uur.

Een novum is verder de mogelijkheid om op de site van het ministerie een eigen financiële homepage te bouwen, zeg maar een soort MyZalm-pagina. Dat heeft het ministerie slim afgekeken van grote zoekmachines als Yahoo en Lycos. De gebruiker bepaalt zelf welke nieuwsberichten hij op zijn gepersonifieerde pagina wil zien.

Wat inhoud betreft is het E-zine niet iets om opgewonden van te raken, maar mij gaat het meer om het idee. De overheid begint eindelijk te beseffen dat het internet ook een communicatiemedium is en niet alleen een grote etalage voor saaie informatie, raadselachtige documenten en adressen. Dat besef moet nu nog doorsijpelen naar de lagere regionen, want ook gemeenten snappen nog maar weinig van het internet, op een paar uitzonderingen na.

Overigens verstuurt het ministerie van Financiën sinds september ook belangrijke berichten per sms. Dat vind ik dan weer iets teveel van het goede. Een e-government oké, maar we moeten nou ook weer niet gaan overdrijven.