LONDEN/ISLAMABAD - In zeker drie landen zijn vrijdag personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het terroristennetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. De Bosnische politie leverde ondanks protesten uit de bevolking zes Arabische verdachten van terrorisme aan de Amerikanen uit.

De politie van Groot-Brittannië hield in Londen en Leicester zes mensen, onder wie twee vrouwen, aan. Allen zouden uit Noord-Afrika afkomstig zijn. Donderdag werden in Leicester en omgeving al dertien verdachten van terrorisme aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat zij aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Parijs en andere doelen in Europese steden wilden plegen.

De Pakistaanse politie pakte vijf vermoedelijke aanhangers van Osama bin Laden op. Zij hadden zich gehuld in de burqa, het traditionele gewaad van moslimvrouwen dat alleen enige ruimte voor de ogen laat. Volgens de Pakistaanse krant Jang zijn onder de verdachten Pakistaanse, Marokkaanse en Jemenitische staatsburgers.

De Filipijnse politie maakte vrijdag bekend dat zij dinsdag een dertigjarige Indonesiër heeft aangehouden die als belangrijk lid van het terreurnetwerk van Osama bin Laden wordt beschreven. De man stond op het punt naar Bangkok te vertrekken. Hij werd aanvankelijk aangehouden op verdenking van vervalsing van reisdocumenten en bekende dat hij vorig jaar meer dan duizend kilo explosieven had gekocht.

De Indonesiër zou hebben meegewerkt aan plannen voor aanslagen op Amerikaanse doelen in Singapore. De politie van die staat hield om diezelfde reden onlangs veertien Singaporezen en een Maleisiër aan.

De politie vond de explosieven die de Indonesiër had gekocht donderdag in de stad General Santos City. Behalve het materiaal om bommen te maken trof de politie in een opslagruimte ook zeventien zware wapens en driehonderd ontstekingsmechanismen voor bommen aan.

De overdracht van de zes Arabieren in Bosnië liep uren vertraging op, doordat ongeveer tweehonderd mensen bij de gevangenis hadden postgevat om het transport van de verdachten, vijf Algerijnen en een Jemeniet, onmogelijk te maken. De betogers hadden barricades opgericht en raakten slaags met de politie. De zes worden overgebracht naar de Amerikaanse basis Guantánamo op Cuba.

Daar bevinden zich al meer dan honderd strijders van al-Qaeda en de Taliban, de vroegere heersers in Afghanistan. Zij zijn deze week uit Afghanistan naar de Cariben overgebracht.