GUANTANAMO BAY - Een groep van dertig in Afghanistan gevangen genomen mensen is woensdag aangekomen op de Amerikaanse marinebasis aan de Cubaanse baai van Guantánamo. Een functionaris zei dat enkele gevangenen dreigden een Amerikaan te zullen doden tijdens hun verblijf op de basis.

Bekijk video

De geketende gedetineerden die door een kap over hun hoofd niets konden zien, zijn volgens de Amerikanen mogelijk ex-strijders van de Afghaanse Taliban of leden van de groep al-Qaeda van de gezochte terrorist Osama bin Laden.

Vrijdag en maandag zijn ook al groepjes gevangenen uit Afghanistan in het marinesteunpunt aangekomen. Komende week worden er meer in Guantanamo Bay verwacht. Tot dusvere zijn tachtig gevangenen opgesloten in kooien op de basis, die vooralsnog plaats heeft voor tweehonderd gedetineerden.

Kooien

De kooien staan grotendeels in de open lucht. Over drie maanden hopen de Amerikanen de gevangenen te kunnen huisvesten in bouwwerken die meer beschutting bieden.

De Amerikaanse president Bush heeft woensdag herhaald dat de gedetineerden humaan worden behandeld. Juridisch is hun status echter omstreden omdat ze niet als krijgsgevangenen worden behandeld en evenmin als burgers hun rechten kunnen laten gelden.

Onder meer de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Mary Robinson, heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de behandeling van de 'Afghaanse' gevangenen aan de baai van Guantánamo.

Powell in Afghanistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell is donderdag in Afghanistan aangekomen. Hij is de hoogste Amerikaanse functionaris die het land bezoekt sinds zijn ambtgenoot van destijds Henry Kissinger in 1976.

Powell spreek onder anderen met interim-regeringsleider Hamid Karzai. Karzai leidt sinds 22 december de voorlopige regering die de macht heeft overgenomen van de extremistische Taliban, milities van voornamelijk Pathaanse fundamentalisten. Die kwamen ten val door de hevige Amerikaanse aanvallen op het land sinds oktober en het offensief van de gewapende oppositie uit het noorden.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer