NEW YORK - De man die op 22 december in een Amerikaans vliegtuig werd overmeesterd na een poging een bom tot ontploffing te brengen, was naar alle waarschijnlijkheid een verkenner van het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Dit is volgens de Amerikaanse financiële krant Wall Street Journal op te maken uit een rapport dat was opgeslagen in een computer die waarschijnlijk aan al-Qaeda heeft toebehoord.

Verslaggevers van de Wall Street Journal hadden twee computers gekocht van een Afghaan, die de apparaten zou hebben meegenomen uit een kantoor van al-Qaeda in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Een van de documenten die de verslaggevers op de harde schijf aantroffen, was een rapport voor de leiding van het terroristische netwerk.

Het is een gedetailleerd verslag van een verkenningsmissie met als oogmerk doelen te zoeken voor aanslagen.

In de tweede helft van augustus kreeg de leiding van al-Qaeda het rapport, waarin 'uitzonderlijke goede mogelijkheden' worden beschreven voor aanslagen in Israël en Egypte. Vliegtuigen en wolkenkrabbers figureerden onder de mogelijke doelwitten.

De verkenner was vanuit Amsterdam met de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al naar Tel Aviv gereisd, daarvandaan per bus naar Egypte en vervolgens per vliegtuig naar Turkije en Pakistan. De man, die beschikte over een nieuw Brits paspoort, wordt in het rapport aangeduid als 'broeder Abdul Ra'uff'.

Zijn reis vertoont opvallend veel overeenkomsten met die van de 'bomschoenterrorist' Richard Reid, die enige tijd in Amsterdam verbleef. Daar kocht hij onder meer de explosieven die hij in zijn schoenen verborgen had toen hij in vliegtuig naar Miami betrapt en gepakt werd. Ook de beschrijving die de verkenner geeft van zijn wederwaardigheden komt overeen met wat Reid meemaakte.

Op de harde schijven van de twee computers, die een Afghaan voor dollar van de hand deed, vonden de journalisten van de Wall Street Journal meer dan 1750 teksten en videobestanden. Onder de documenten bevinden zich onder meer een lijst met de namen van 170 leden van al-Qaeda en een rapport over een operatie die bedoeld was om informatie te krijgen over Amerikaanse militairen die disco's bezochten in het Amerikaans-Canadese grensgebied.

Ook vonden de verslaggevers een boodschap aan Talibanleider Omar waarin al-Qaeda de verwoesting van de boeddhabeelden van Bamiyan prijst.

/NIEUWSBomschoenen kwamen uit Amsterdam