PARIJS - In Parijs zijn twee mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord in september op de militaire commandant van de Afghaanse Noordelijke Alliantie, Ahmed Shah Masud. Dat is woensdag vernomen van bronnen binnen de Franse justitie.

Het gaat om een 24-jarige Algerijn en een 30-jarige Fransman met een Algerijnse achtergrond. Zij zouden deel hebben uitgemaakt van een cel van al-Qaeda, het netwerk van Osama bin Laden.

De Franse autoriteiten zijn vooral in het doen en laten van de jonge Algerijn geïnteresseerd. Hij zou onder meer een jaar training hebben gekregen in een van de kampen van al-Qaeda in Afghanistan.

Op 9 september werd Masud vermoord door twee mannen die zich als televisiejournalisten voordeden. In hun camera zat een bom verstopt. Tijdens het vraaggesprek met de krijgsheer ging het explosief af. Masud raakte zwaar gewond. Hij overleed enkele dagen later.

De daders reisden op vervalste Belgische paspoorten. De documenten bleken gestolen te zijn uit de Belgische ambassade in Den Haag en het Belgische consulaat in Straatsburg. Inmiddels zijn in verband met de moord al enkele personen aangehouden.