WASHINGTON - De Amerikaan John Walker, die in Afghanistan meevocht aan de zijde van de Taliban, wordt overgedragen aan de Amerikaanse justitie. Hij wordt beschuldigd van "deelname aan een samenzwering om Amerikanen te vermoorden", dit meldt een bron bij een federale rechtbank in de plaats Alexandria in de staat Virginia.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris verklaarde eerder dat Walker wordt aangeklaagd wegens hulp aan een terroristische organisatie.

Indien schuldig bevonden hangt Walker een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Volgens Ashcroft komt het ministerie van Justitie mogelijk nog met andere aanklachten tegen de verdachte. "Hij koos ervoor fanatici te omhelzen", aldus de minister.

De 20-jarige Amerikaan zal niet terechtstaan voor een speciaal militair tribunaal. Die zullen volgens president Bush alleen tegen buitenlandse staatsburgers worden gebruikt.

Walker zit gevangen op een Amerikaanse marineschip in de Arabische Zee, samen met enkele honderden opgepakte leden van de Taliban en Al-Qaeda. Hij gaf zich eind vorig jaar over aan de Noordelijke Alliantie. De Amerikanen namen hem gevangen na een gevangenisopstand in de stad Mazar-i-Sharif. Bij die opstand kwam een Amerikaanse CIA-agent om het leven.

/Terreur'Doodstraf voor Amerikaanse Talibanstrijder'