Het moet er maar een keer uit. Hierbij beken ik dat ik een fervent bezoeker ben van kindersites. Of het nu een site voor of door kinderen is, het maakt me niet uit. Ik ben een surfkid in een oud lichaam. En ik schaam me nergens voor.

In kindertaal lijkt de wereld meer op een puzzel van vijftig dan vijfduizend stukjes. Alles valt beter op zijn plaats. Daarom kijk ik ook veel naar het Jeugdjournaal

KidsPlanet

Op KidsPlanet valt het ook amper op dat de meeste stukjes geschreven zijn door volwassenen. Bij heel veel andere kindersites merk ik dat direct. Ik haak al snel af als ik voel dat ik te maken heb met een kindvriendelijke pedagoog die denkt te weten wat goed voor mij is op internet en wat niet. Educatief verantwoorde websites

Op een goede kindersite moet je vooral kunnen lachen. Het vaakst lach ik om wat kinderen schrijven in gastenboeken en reactiefora op kindersites. Jantje van 9 die schrijft: "Wat een kinderachtig spel op deze site zeg." En Pim (13): "Hallo, de chatbox is klote. Kunnen jullie dat niet veranderen". Of Koos (11): "Leuke site, maar waarom gaat de chatbox na negen uur 's avonds dicht? Moet ik dan volgens jullie al naar bed ofzo?" Surfkids zijn vrij direct en weten wat ze willen.

Soms voel ik me ook weer op de lagere school zitten als ik weer eens aan het graven ben in digitale kasten vol met werkstukken. Ik leer weer dingen die ik eigenlijk wel wist, maar allang vergeten ben. Neem encryptietechnologie. In de moderne wereld van computers draait alles om beveiliging. Encryptietechnologie is echter niet altijd nodig. Toen ik nog rondliep in een korte broek, kende ik al geheimtaal. Als lid van het Geheime Broederschap der Sal Peterzuur gooide ik briefjes in geheime codetaal door de brievenbus van mijn bloedbroeders. "Ziwi poqi sep zap iik ikunji ukqziggokc".

Ik was ook heel blij toen ik deze site

Tussen de vele kindersites zit natuurlijk ook veel kaf. Zware flashsites van snoepfabrikanten waarop aliens als smurfen klinken, zouden verboden moeten worden. Hetzelfde geldt voor sites die kinderen bij het inloggen e-mailadressen en telefoonnummers aftroggelen en hier stiekeme dingen mee doen. Een goede kindersite doet dat niet. De deur staat altijd open, ook na negen uur 's avonds.