DEN HELDER - Drie Nederlandse fregatten vertrekken maandag vanuit Den Helder in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Een gaat er naar het gebied rond het Arabisch schiereiland, een naar het Caraïbisch gebied en een in NAVO-verband naar het oosten van de Middellandse Zee. Tot uitzending van de fregatten was al eerder besloten door het kabinet.

Het fregat hr.ms. van Amstel voegt zich bij Philips van Almonde dat in het kader van de internationale operatie 'Duurzame Vrijheid' al vaart in de buurt van vooral Amerikaanse schepen in het gebied rondom het Arabisch schiereiland. Haar taken zullen bestaan uit waarneming, inlichtingenverzameling, escorte en beveiliging. Het ministerie van Defensie heeft dat donderdag meegedeeld.

De hr.ms. Abraham van der Hulst wordt als extra eenheid ingezet voor antidrugsoperaties in het Caraïbisch gebied waar het rond 24 januari arriveert. Het fregat vervangt hier Amerikaanse schepen die voor Duurzame Vrijheid elders zijn ingezet.

De hr.ms. Witte de With, gaat voor drie maanden naar het NAVO-vlootverband in het oosten van de Middellandse Zee. Dit fregat lost hier de Van Nes af die inmiddels terug is in Nederland.