KABUL - De aankomst van Nederlandse en Duitse militairen in Afghanistan is met 24 uur vertraagd. Volgens de Duitse ambassade in Kabul is dat het gevolg van de slechte weersomstandigheden in Turkije waar de kwartiermakers, afkomstig van de luchtmobiele brigade en het Korps Commandotroepen, een tussenlanding maakten.

De 32 Nederlandse, zeventig Duitse en twee Oostenrijkse militairen landden dinsdag in de havenstad Trabzon in het noordoosten van Turkije. Zij zouden daar in de nacht van dinsdag op woensdag vertrekken richting Kabul maar zware sneeuwval heeft dat verhinderd.

De militairen vertrokken eerder op die dag vanuit Eindhoven in een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht naar de Turkse stad aan de Zwarte Zee. Vandaar zouden zij met twee Hercules-transportvliegtuigen doorreizen naar Kabul.De overstap is nodig omdat de relatief zware KDC-10 nog niet op het provisorische vliegveld bij de Afghaanse hoofdstad kan landen.

Vredesmacht

De Nederlandse militairen moeten in Kabul de komst van 200 Nederlandse militairen voorbereiden die deel gaan uitmaken van een internationale vredesmacht onder leiding van het Verenigd Koninkrijk van in totaal 3000 tot 4000 man. Deze International Stabilisation Afghanistan Force (ISAF) moet in en rond Kabul zorgen voor een veilige omgeving.