DEN HAAG - De Nederlandse voorhoede van 32 militairen voor de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan, vertrekt dinsdagmorgen samen met zeventig Duitse militairen en twee Oostenrijkse soldaten in een vliegtuig van de luchtmacht naar Turkije.

De militairen worden volgens Defensie vervolgens vanaf het vliegveld Trabson in Noord-Turkije in een pendeldienst met twee Hercules transportvliegtuigen overgebracht naar het Afghaanse vliegveld Bagran, in de buurt van de hoofdstad Kabul.

De militairen worden voor vertrek op de vliegbasis Eindhoven toegesproken door staatssecretaris Van Hoof van Defensie. De vertrektijd is gepland om 11.30 uur.

Volgens een woordvoerder van Defensie is het niet mogelijk om met de KDC10, een groot tanker-transportvliegtuig, direct naar Kabul te vliegen. De twee vliegvelden in de buurt van de hoofdstad zijn nog niet in staat grote vliegtuigen te ontvangen. De Hercules transportvliegtuigen hebben een veel kortere landingsbaan nodig en zijn daarom wel in staat op Kabul te vliegen.

De verwachting is dat de eerste militairen woensdagochtend in Afghanistan aankomen. Waar de Nederlandse eenheid precies neer zal strijken, was maandagmiddag nog niet bekend.

/TerreurUitstel Nederlandse soldaten naar AfghanistanNederlandse F-16's naar AfghanistanNederlandse militairen verkennen vliegbases