Veel niet-commerciële websites bevinden zich in zwaar weer. Vier jaar geleden wilde nog iedereen het internet op met een eigen website. Tijden veranderen echter. Tegenwoordig kan een website er ineens mee ophouden. Stoppen op internet is cool. Makers van websites die niet van ophouden weten, worden zeldzame verschijnsels.

SmallZineTros Radio OnlineDaily Planet

Als radiopresentator mag hij tegenwoordig aan mensen die iets leuks deden op internet en iets anders gaan doen vragen stellen als: ja, waarom stoppen jullie eigenlijk? Het antwoord weet hij natuurlijk maar al te goed. Op internet valt het niet mee om ergens lang mee door te gaan. In het echte leven lukt dat wel. Mensen kunnen jarenlang met dezelfde dingen bezig zijn, zonder dat het gaat vervelen. Sommige mensen verzamelen tot aan hun dood toe postzegels of lucifersdoosjes. Op internet komt echter aan alles voortijdig een eind. Vooral e-zines komen vroeg of laat in zwaar psychologisch weer terecht als de geest gaat wankelen en de moed om door te gaan steeds kleiner wordt. Waarna onvermijdelijk die ene mededeling volgt: het is leuk geweest, tijd voor iets nieuws.

Afgelopen weken verdwenen er maar liefst drie populaire Nederlandstalige weblogs: Zidouta, Retecool en Lekker Belangrijk. Nog geen jaar geleden waren weblogs the next big thing op het internet. Als paddestoelen schoten ze uit de grond. Het ene weblog was nog hipper dan het andere. En ze bleven niet onopgemerkt. Retecool

De meest succesvolle weblogs verdwijnen al binnen twee jaar. "Basta, ik ben weg", een paar woorden volstaat al om de deur dicht te gooien. "Tijd om verder te gaan, het was leuk met u", komt ook veel voor. Soms wordt van stoppen zelfs een soort statement gemaakt: "het internet is niet leuk meer. We stoppen totdat er weer iets leuks gebeurt, dus wellicht tot ziens." Zo'n tekst is mij echter te vaag. Ik hoor liever concrete dingen, zoals: ik stop, omdat ik alle Harry Potter-boeken nog moet lezen, of omdat ik al heel lang geen normaal gesprek meer heb gevoerd en achter mijn computer in slaap dreig te vallen.

Dat grote websites ergens mee stoppen, omdat het internet te weinig geld oplevert, kan ik nog begrijpen. De Nederlandse listhostingservice Mister Mail

De drempel om iets te publiceren op het net was ooit heel laag, maar schijn bedriegt. Voor sommige eenmansuitgaven is een wandeling van honderd meter naar de dichtstbijzijnde brievenbus van de PTT waarschijnlijk al een reden om ermee te stoppen.

SmallZine heeft aangekondigd toch weer verkiezingen te gaan houden, maar volgens een andere formule. Sinds zondag mogen we stemmen

Internettalent dat maar blijft aanpezen, zonder een prijs te winnen, zou ook eens beloond moeten worden. Een naam voor die prijs weet ik al: de Internet Sweat Award.