LONDEN - Veel Britse moslims die aan de zijde van de Taliban hebben gevochten in Afghanistan, zullen naar huis terugkeren en daar doelen aanvallen. Dit heeft een Britse moslim gezegd die beweert meer dan 200 Britten te hebben gerecruteerd voor de Taliban.

De uit Manchester afkomstige Hassan ButtBBC

Butt, die woordvoerder is van de radicale groep a-Muhajiroun, zei dat de val van de Taliban niet het einde betekent van de heilige oorlog tegen het Westen. Hij zei dat dat veel Britse moslims bij de strijd in Afghanistan martelaar zijn geworden. Maar dat anderen mogelijk naar huis terugkeren "waar zij militaire actie binnen Groot-Brittannië zullen nemen".

De Britse regering onderzoekt een melding van het Rode Kruis dat drie van de strijders die in Noord-Afghanistan worden gevangen gehouden Britten zijn. In Pakistan wordt een Schot vastgehouden die vanuit Afghanistan het land probeerde binnen te komen.

Gematigde Britse moslims nemen Butt en zijn organisatie niet serieus, maar aangenomen wordt dat de Britse geheime dienst dat wel zal doen. Vooraanstaande moslims hebben de Britse regering opgeroepen op te treden tegen radicale islamitische geestelijken die jonge moslims beïnvloeden.

Die zorg nam toe na de arrestatie van de Brit Reid, die ervan verdacht wordt een vliegtuig op weg naar de VS te hebben willen opblazen met een bom in zijn schoenen.

Vorige maand schatte Abdul Haqq Baker, de voorzitter van de moskee in Brixton, waar Reid veel kwam, dat er minstens duizend extremistische Britse moslims rondlopen. Van hen zouden er zeker honderd bereid zijn zelfmoordaanslagen uit te voeren.