DEN HAAG - Het vertrek van de voorhoede van Nederlandse militairen naar Afghanistan is uitgesteld. De 32 militairen zouden oorspronkelijk maandag met twee Hercules-transportvliegtuigen naar de Afghaanse hoofdstad Kabul reizen. Door hevige sneeuwval in Turkije is het echter niet mogelijk de daar noodzakelijke tussenlanding te maken.

Volgens Defensie is het wachten op beter weer of een ander alternatief. Gezien het drukke vliegverkeer op Afghanistan en de beperkte tussenlandingsmogelijkheden, is het vinden van een alternatief echter gecompliceerd, aldus een woordvoerder van Defensie.

Veiligheidsmachts

De voorhoede maakt deel uit van een Nederlandse eenheid van 200 man, die samen met een Duitse hoofdmacht en enkele tientallen Deense ontmijningsspecialisten, bijdragen aan de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan.

Zes maanden

De vredesmissie staat de eerste drie maanden onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en heeft tot taak in en rond de Afghaanse hoofdstad een veilige omgeving te scheppen voor het instellen van een nieuwe regering. De Nederlandse militairen gaan in principe voor zes maanden naar Kabul, maar worden wegens de zwaarte van de missie al na drie maanden afgelost.