ALEXANDRIA - Zacarias Moussaoui, de enige persoon die in de Verenigde Staten is aangeklaagd in verband met de aanslagen van 11 september, wil dat zijn rechtszaak wordt gefilmd door een televisiezender. Zijn advocaten hebben vrijdag bij de federale rechtbank in de staat Virginia een petitie ingediend, waarin zij melden dat de verdachte geen bezwaar heeft tegen het verzoek van 'Court TV' om het proces te filmen.

De advocaten zeggen dat hun cliënt zich ervan bewust is dat als zijn proces wordt uitgezonden de hele wereld het Amerikaanse strafrechtsysteem zal kunnen zien. Daarmee zou er een extra zekerheid worden ingebouwd, dat de zaak op een eerlijke manier wordt geleid.

Moussaoui is donderdag voor het eerst voorgeleid. Hij wordt beschuldigd van deelname aan een terroristisch complot, dat leidde tot de aanslagen van 11 september. De rechter bepaalde dat het proces tegen hem op 14 oktober zal beginnen.

Federale rechtbanken in de Verenigde Staten laten geen camera's toe. Maar Court TV, een station dat in de Verenigde Staten via de kabel is te ontvangen, diende op 21 december een verzoek in om de rechtszaak tegen Moussaoui toch te mogen filmen. Volgens de zender, eigendom van AOL Time Warner, is dat verbod in tegenspraak met de Amerikaanse grondwet.

/NIEUWSVerdachte kaper zegt onschuldig te zijn