HAMBURG - De Talibanleider Mullah Omar is 'misschien' al gearresteerd. Dat heeft de Afghaanse minister van Wederopbouw, Mohammed Amin Farhang, donderdag voor de Duitse tv-zender ARD gezegd. "Ik heb gehoord dat Mullah Omar is gearresteerd. Ik heb nog geen nadere gegevens", aldus Farhang in Tagesthemen.

Een Talibancommandant zei volgens een functionaris van de Afghaanse inlichtingendienst eerder op de dag dat Omar bereid zou zijn zich over te geven als de Amerikanen de bombardementen stopzetten.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden echter weinig waarde te hechten aan deze uitspraken. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld verklaarde in Washington dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn Omar en de Saudische terrorist Osama bin Laden gevangen te nemen of te doden.

Een groep Amerikaanse senatoren is van plan eind deze maand een bezoek te brengen aan het gebied rond Afghanistan. Zo staan de Afghaanse buurlanden Oezbekistan, Turkmenistan, Kirgizië en Tadzjikistan op het programma. Het is nog niet duidelijk of de senatoren ook naar Afghanistan gaan, waar Amerikaanse militairen momenteel jacht maken op Osama bin laden en Mullah Omar.

De VS gaan in Afghanistan 30.000 gratis radiotoestellen verspreiden, waarmee de bevolking kan worden geïnformeerd over onder meer de distributie van hulp en levensmiddelen. De Amerikaanse hulpinstelling USAID heeft dat donderdag gezegd.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben donderdag opnieuw een basis van het terreurnetwerk al-Qaeda in het oosten van Afghanistan gebombardeerd. Volgens bewoners van het dorpje Qalaye Niazi zijn zondag bij een bombardement 107 burgers omgekomen. Het hele dorp zou zijn weggevaagd.

De Verenigde Naties houden het aantal slachtoffers op 52, onder wie 25 kinderen en tien vrouwen. Volgens Amerikaanse functionarissen bevond zich in het dorp een munitie-opslagplaats van de Taliban en al-Qaeda.

/TERREURMullah Omar is bereid zich over te geven