KABUL - De eerste militairen van de internationale vredesmacht voor Afghanistan zijn woensdag in Kabul gearriveerd, aldus een woordvoerder van de Britse ambassade in die stad. De groep bestaat uit ongeveer twintig tot dertig militairen uit een groot aantal landen, waaronder Nederland.

De totale vredesmacht zal in totaal ongeveer uit 4500 man bestaan en komt de eerste drie maanden onder het bevel te staan van de Britse generaal John McColl.

Majoor Quax

Bij de eerste groep militairen die naar Kabul gaat, bevindt zich ook de Nederlandse majoor Quax. Hij is commandant van de versterkte Nederlandse compagnie van tweehonderd man die samen met de Duitsers gaat deelnemen aan de internationale vredesmissie.

Het is de bedoeling dat de verkenningseenheid waarvan Quax deel uitmaakt woensdag en donderdag de situatie ter plekke bestudeert. De internationale voorhoede brengt vervolgens rapport uit aan Londen. Op basis van dat rapport wordt dan een actieplan gemaakt.

Volgens de woordvoerder van Defensie is de verwachting dat de eerste Nederlandse eenheden mogelijk tegen het einde van de week naar Afghanistan vertrekken. Het gaat daarbij om een voordetachement van dertig man met materiaal en voedsel. Zij zullen in twee Hercules-toestellen naar Afghanistan worden gevlogen.