AMSTERDAM - Nederland heeft de Verenigde Staten al in september F16's met gevechtstaken aangeboden. Dat zegt minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken in een interview met De Volkskrant. "We hebben F16's aangeboden in de rollen en met de taken die die dingen hebben. Het aanbod dateert al van september", aldus Van Aartsen.

Eerder bestond onduidelijkheid over het Nederlandse aanbod. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Clifford Sobel, zei eerder deze maand dat Nederland van het begin af aan F16's had aangeboden voor verkenningstaken in Afghanistan.

Het Nederlandse kabinet heeft tot nu toe nooit duidelijk aangegeven of een dergelijk voorbehoud was gemaakt. Men ging ervan uit dat de Amerikanen precies wisten wat Nederland in huis had en dat wij wel zouden horen wat de Amerikanen nodig hadden.

Van Aartsen zegt in het interview verbaasd te zijn over de uitlatingen van Sobel. Volgens de bewindsman hebben de Verenigde Staten "er op enig moment zelf voor gekozen om de F16's in te zetten als fotoverkenners".

Positief

Onlangs kwam het Amerikaanse verzoek de toestellen te gebruiken voor luchtsteun voor troepen in Afghanistan. Het kabinet heeft daar positief op gereageerd. "Dat vloeide logisch voort uit het aanbod dat het kabinet eerder had gedaan", zegt Van Aartsen.

In het vraaggesprek zegt de bewindsman verder dat wat hem betreft "geheime peilingen" om de publieke opinie te meten met het oog op te nemen besluiten, niet hoeven. "Bestuurders die beleid baseren op peilingen zijn op de verkeerde weg."