KABUL - De eerste delen van de internationale vredesmacht worden zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul verwacht, voor de officiële overdracht van de macht aan de interimregering van het land. Dit heeft de speciale gezant van de Verenigde Staten voor Afghanistan, James Dobbins, maandag in Kabul gezegd.

"Ik denk dat zeker de leidende elementen van de VN-troepenmacht hier zaterdag zijn", zei Dobbins tijdens een bijeenkomst waar de vlag bij de Amerikaanse ambassade in Kabul werd gehesen. De ambassade was sinds 1989 gesloten.

In totaal zijn nu al vier buitenlandse ambassades in Kabul weer aan het werk. Behalve die van de VS zijn dat die van Rusland, Iran en Groot-Brittannië.

De nieuwe regering in Afghanistan is akkoord gegaan met de komst van een internationale veiligheidsmacht van 5000 man sterk. Dit hebben bronnen bij het Afghaanse ministerie van Defensie gemeld. De komst van de troepenmacht maakt deel uit van de overeenkomst die begin deze maand in Duitsland werd gesloten. Een definitief akkoord zou later op dinsdag volgen.

De nieuwe Afghaanse leiders wilden de grootte van de vredesmacht aanvankelijk sterk beperken. Zo liet minister van Defensie Fahim vorige week weten dat wat hem betreft er maximaal 1000 man konden komen om de instituties van de nieuwe regering te beschermen. De Afghanen zijn nu waarschijnlijk bezweken onder de internationale druk die tijdens de onderhandelingen over de vredesmacht is uitgeoefend in de persoon van de Britse generaal-majoor McColl. Groot-Brittannië zal de veiligheidsmacht leiden.

/DOSSIERTerreur VS