KABUL - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld is zondag op het vliegveld Bagram ten noorden van Kabul aangekomen. Het gaat om het eerste bezoek van een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris aan Afghanistan sinds de Taliban werden verdreven.

Rumsfeld zal naar verwachting Amerikaanse troepen toespreken. Ook wordt verwacht dat hij een ontmoeting zal hebben met de nieuwe Afghaanse leider Hamid Karzai.

Rumsfeld maakt een reis langs verschillende Centraal-Aziatische staten. Zijn bezoek aan Afghanistan werd op veiligheidsredenen tot het laatste moment geheim gehouden.

De bewindsman zei tijdens zijn vlucht tegen meegereisde journalisten dat Amerikaanse militairen belangrijke documenten en verdachte materialen hadden gevonden in Tarnak Farms, een plek zes kilometer ten oosten van de Amerikaanse luchtmachtbasis bij Kandahar, die de naam Rhino heeft gekregen.

Volgens Rumsfeld worden de spullen nu getest op "chemische, biologische en radioactieve inhoud". Wat hij daar precies mee bedoelde verduidelijkte hij niet.