WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft om circa 17:00 uur Nederlandse tijd de videoband van Osama Bin Laden vrijgegeven. Met de band zou het bewijs worden geleverd dat de Saudische terrorist verantwoordelijk was voor de aanslagen van 11 september.

Bekijk video

Samen met de 40 minuten durende video wordt ook de Engelse vertaling gegeven, waaraan een team van vertalers de afgelopen dagen heeft gewerkt.

Bin Laden zegt onder meer op de videoband dat de kapers van te voren van niets wisten. "Ze waren getraind en we hebben kort voordat ze aan boord gingen pas de plannen bekend gemaakt." Een van de groepen werd geleid door Mohammed Atta, die een van de vliegtuigen vloog die zich in een WTC-toren boorde.

Ook is op de tape te zien hoe Bin Laden zich met vreugde uitlaat over het grote aantal slachtoffers dat de aanslagen hebben gekost. "We hebben van te voren berekend welke plek van de toren moest worden geraakt om zoveel mogelijk mensen te doden. We berekenden dat minstens drie of vier etages moesten worden geraakt. Ik was optimistischer dan wie ook." De slachtoffers zijn volgens hem geen onschuldige mensen, maar ongelovigen.

"Door mijn ervaringen dacht ik al dat het vuur door de kerosine uit het vliegtuig zo heet zou zijn dat de ijzeren constructie van het gebouw zou smelten. Ik dacht dat hierdoor de etages die geraakt waren en de bovenliggende etages zouden instorten, maar niet meer dan dat. Dit is meer dan we hadden gehoopt."

De videoband werd enige tijd geleden gevonden in de stad Jalalabad. Het is onduidelijk wie de band heeft gevonden. Aangenomen wordt dat de Noordelijke Alliantie de video aan de VS hebben overgedragen.