WASHINGTON - De Amerikaanse regering wil mogelijk woensdag een videoband openbaar maken waarin Osama bin Laden zich uitlaat over de aanslagen in de VS. Een onafhankelijk deskundige zal de band van tevoren uit het Arabisch vertalen, zo meldt CNN op basis van bronnen in het Witte Huis.

Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde maandag dat de band duidelijk laat zien dat Bin Laden voor de aanslagen van 11 september verantwoordelijk is. The Washington Post maakte zondag als eerste melding van de band. Daarop zegt Bin Laden volgens een regeringsfunctionaris dat de schade van de aanslagen veel groter is dan verwacht.

Er wordt nog een aantal veiligheidsaspecten bekeken voor de band van zo'n veertig minuten wordt vrijgegeven. Eerder had de Amerikaanse regering bij tv-stations geklaagd over het uitzenden van Bin-Ladenvideo's omdat deze gecodeerde boodschappen aan 'slapende' terroristen in Westerse landen zouden kunnen bevatten.

Ook is Washington bevreesd dat het publiceren van de band Bin Laden onnodig veel nieuwe publiceit zou kunnen geven. De video is in de Afghaanse stad Jalalabad gevonden. De Amerikaanse regering wil geen nadere bijzonderheden geven over hoe zij in het bezit van de opname is gekomen.