KABUL - Troepen van de Noordelijke Alliantie hebben naar eigen zeggen de plaats Tora Bora, zo'n 50 kilometer ten zuiden van Jalalabad veroverd op de Taliban en al-Qaeda strijders. Dat maakte een woordvoerder van de Afghaanse coalitie vrijdag bekend.

Volgens de zegsman is er echter geen spoor van Osama bin Laden aangetroffen. Aangenomen werd dat de Saudische terrorist zich in het gebied zou ophouden. "Osama is de afgelopen dagen tijdens de strijd niet in Tora Bora geweest. Hij is waarschijnlijk naar Pakistan weggeglipt", zei woordvoerder Mohammed Habeel in Kabul.

"De laatste en belangrijkste basis van Osama in Tora Bora is gisteravond veroverd", aldus Habeel. "Onze troepen onder leiding van commandant Hazrat Ali hebben gezegd dat we bijna heel Tora Bora en de belangrijkste grotten hebben ingenomen. We zijn begonnen aan een actie om de laatste delen van Tora Bora te zuiveren."

Arabische familieleden, onder wie vrouwen, zijn gevangen genomen. Ook zijn er na de hevige gevechten wapens en voertuigen buitgemaakt.

/NIEUWSJacht op Bin Laden lijkt nu echt geopend