ISLAMABAD - De eerste Talibanstrijders in Kandahar zijn begonnen met het inleveren van hun wapens. Dat meldde het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP vrijdagochtend. Hamid Karzai, de premier van de overgangsregering in Afghanistan bevestigde korte tijd later het nieuws.

Donderdag bereikten Karzai en Talibanleiders overeenstemming over de opgave van de Talibantroepen in de stad Kandahar. De Taliban zouden ook de gelijknamige provincie op willen geven evenals de provincies Helmand en Zabul.

De verdedigers van het laatste grote bolwerk van de Taliban zijn begonnen met het afgeven van wapens aan een gecombineerde commissie van stamoudsten, islamitische religieuze geleerden en voormalige commandanten van de moedjahedien, aldus AIP. Aan het hoofd van de commissie staat mullah Naqibullah, de voormalige militaire commandant van Kandahar.

Het Afghaanse persbureau voerde een woordvoerder van de Taliban op als bron. De strijders zouden van Talibanleider mullah Omar de opdracht hebben gekregen de wapens te strekken. Volgens Karzai is het onduidelijk waar mullah Omar zich momenteel ophoudt.

De premier zei dat de Talibanleider en zijn medewerkers voor het gerecht moeten worden gebracht. "Voor de hoger geplaatste Taliban geldt dat als er een zaak tegen ze is, ze berecht moeten worden. Het geldt voor iedereen, inclusief mullah Omar, die misdaden heeft begaan. Hij heeft niet eens gezegd dat het hem spijt. Als hij wordt gevonden moet hij berecht worden", aldus Karzai.

/NIEUWSTaliban bereid om Kandahar op te geven