ISLAMABAD - De Taliban zijn bereid om vrijdag hun laatste bolwerk, de stad Kandahar, over te dragen aan de kersverse overgangsregering in Afghanistan.Dat is afgesproken met Hamid Karzai, de leider van de toekomstige interim-regering van Afghanistan.

Karzai zou toegezegd hebben dat het leven van Talibanleider mullah Omar wordt gespaard. "We hebben besloten Kandahar over te geven om het verlies aan mensenlevens zoveel mogelijk te beperken", zei mullah Abdul Salam Zaeef, de voormalige ambassadeur van de Taliban in Pakistan. De Verenigde Staten hebben bij herhaling gezegd dat Omar geen vrijgeleide zou mogen krijgen.

"Vrijdag zullen we onze wapens overdragen aan mullah Naqibullah, een befaamde commandant. Hij zal morgen in Kandahar zijn en daar binnen twee tot drie dagen worden geïnstalleerd als gouverneur."

Zaeef zei dat hij met de troepen van Karzai is overeengekomen dat mullah Omar "in waardigheid kan blijven leven". Hamid Karzai verklaarde donderdag dat Omar zich van het "terrorisme moet distantïeren".

Als hij dat niet doet moet Omar er rekening mee houden dat hij tot de verantwoordig wordt geroepen. Karzai zei tevens dat hij de 'gewone' Talibanstrijders amnestie wil verlenen. De Amerikaanse minister van Defensie Rumfsfeld sprak zich voor CNN nadrukkelijk uit tegen een amnestieregeling voor Omar.