ENSCHEDE - Studenten van de hogeschool Saxion in Enschede ontwerpen een ontsmettingsruimte voor brandweerlieden die in aanraking zijn geweest met gevaarlijke stoffen.

De container is ook geschikt voor ontsmetting na contact met de antraxbacterie. De brandweer regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zwolle) verstrekte de opdracht.

Ook in Nederland werden de afgelopen tijd meldingen van antraxbesmetting gedaan. Het personeel van verdachte bedrijven werd naar buiten geleid en binnen een afgebakend gebied geplaatst. Ze werden vervolgens schoongespoeld met de brandweerslang.

De mobiele 'container' dient voor het brandweerpersoneel. Ze kunnen zichzelf en hun uniform na het werk ontsmetten. Maandag beginnen circa veertien studenten aan het ontwerp. Volgende week vrijdag volgt de presentatie op school.

Als de brandweer groen licht geeft voor het ontwerp, wordt de unit bij een bedrijf in productie genomen. Vierhonderd studenten van de opleidingen Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen doen mee aan de projectweek.