ANKARA - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft woensdag benadrukt dat zijn regering geen directe plannen heeft voor de aanval op andere landen als de operatie in Afghanistan is afgerond. Hij zei dat desgevraagd tijdens een bezoek aan de NAVO-lidstaat Turkije.

Turkije is bang dat de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme buurland Irak zullen binnenvallen en dat het geweld dan zou overslaan op het eigen grondgebied, vooral in het Koerdische zuidoosten.

"De president heeft nog geen beslissing genomen over de volgende fase in onze campagne tegen het terrorisme en hij heeft ook nog geen adviezen daarover gekregen." Dat zei Powell tijdens een gezamenlijke persconferentie in Ankara met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem.

Volgens Powell heeft hij in Ankara gesproken over een Turkse deelname aan een eventuele vredesmacht in Afghanistan. Turkije heeft al een speciale legereenheid van negentig man aangeboden en is bereid om nog meer militairen te sturen als dat nodig blijkt te zijn.

Powell is bezig aan een reis langs tien landen. Na Turkije gaat hij naar België voor een NAVO-bijeenkomst in Brussel.