HILVERSUM - RTL4 heeft een speciale oudejaarsaflevering van het programma De Zwakste Schakel geschrapt omdat uitgenodigde bekende Nederlanders het collectief lieten afweten. Presentatrice Chazia Mourali zou hen tijdens de uitzending van de kennisquiz net zo hatelijk hebben bejegend als normale kandidaten.

Een RTL-voorlichtster wil de woorden 'niet durven' niet in de mond nemen. "Het was heel moeilijk om negen bekende Nederlanders op zo'n korte termijn tegelijkertijd in de studio te krijgen."

Wel erkent ze dat het aantal onwillige sterren voor De Zwakste Schakel aanzienlijk hoger lag dan voor andere RTL4-programma's waar VIP's aan deelnemen. De commerciële omroep benaderde meer dan honderd potentiële kandidaten. De enige die onvoorwaardelijk toezegde was presentator/acteur Beau van Erven Dorens.

De BBC zond de afgelopen jaren verschillende malen speciale afleveringen uit met BBC-presentatoren en Eastenders-acteurs. RTL4 zet het idee voor een Zwakste Schakel met beroemdheden nog niet in de ijskast. "Misschien lukt het wel als we langer van tevoren plannen."

In plaats van de prominentenaflevering zendt de omroep 30 december een show uit waarin de sterkste schakels van het afgelopen seizoen tegen elkaar spelen. De twee afleveringen daarvoor strijden de allerzwakste schakels van het seizoen tegen elkaar.