BONN - De Verenigde Naties hebben in de nacht van maandag op dinsdag gemeld dat de vorming van een voorlopige regering in Afghanistan vrijwel rond is. De conferentie wordt onder auspiciën van de VN gehouden.

De vier delegaties in het conferentie-oord bij het Duitse Bonn hebben ook de laatste problemen over een akkoord uit de weg geruimd. "De tekst van het akkoord is definitief" goedgekeurd, aldus een woordvoerder van de VN. Het is een historisch akkoord over de overgang van bijna een kwart eeuw oorlog naar stabiliteit.

Alleen is nog niet bepaald wie welke posten in de overgangsregering zal bekleden. Dat moet dinsdag gebeuren. De delegatie van ex-koning Zahir Shah heeft in Bonn de Pathaan Hamid Karzai voorgedragen als regeringsleider. Uit deze delegatie moet de nieuwe leider komen.

De Noordelijke Alliantie levert de regeringsleider niet maar krijgt in ieder geval de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken.

De interim-regering zal zes maanden de scepter zwaaien in Afghanistan en uit 29 bewindslieden bestaan. De delegaties stemmen op de valreep ook in met de eventuele komst van een internationale vredesmacht voor de hoofdstad Kabul en omgeving.

/NIEUWSVoorlopige regering Afghanistan rond