Wat zijn de beste sites op internet? De vraag komt niet van mij, maar van iemand anders. Via via kwam hij echter bij mij terecht. En het was een goede vraag. Als je er diep over nadenkt en alle sites die je kent gaat wegen, blijft er eigenlijk maar weinig over. Ik moet echt diep graven om kwaliteit te vinden. Misschien heb ik wel een week nodig om een Top 40 samen te kunnen stellen. Om na die week weer tien sites te schrappen, omdat ze bij nader inzien toch niet goed genoeg zijn.

Mijn kwaliteitslat ligt erg hoog. Om die reden zou ik ook nooit coach van Ajax willen worden, want het "materiaal" heeft net te weinig kwaliteit. Ik zou alle basisspelers op de bank zetten. Als internetjournalist heb ik echter niet met voetballers te maken, maar met websites. Ik surf langs sites in de hoop iets te vinden waar ik wat aan heb en profijt uit kan trekken. Inmiddels heb ik genoeg ervaring om vast te stellen dat de middelmaat regeert en het niets uitmaakt hoeveel geld er in een website is gestoken.

Er zijn websites die miljoenen hebben gekost, maar zo slecht zijn dat de honden er geen brood van lusten. Die wil ik dus nooit meer zien. Maar helaas is er geen knop waarmee ik ze voor eens en altijd kan blokkeren. Zo'n knop zit niet in mijn browser. Toch verlang ik naar zoiets. Iets, waarmee ik mijn eigen "blacklist" kan aanmaken. Ik wens een programmaatje, dat op de achtergrond meedraait in mijn taakbalk en me waarschuwt voor waardeloze websites. "Warning: you are entering trash! Do you want to continue?", die waarschuwing zou in een popupvenster kunnen staan.

Hopelijk kan ik ooit slechte websites naar een programmaatje slepen, want een website die slechte sites verzamelt ben ik nog niet tegengekomen. Niemand verzamelt voor mij internetadressen die ik zou moeten mijden. Zelfs op Startpagina.nlGoogle

De beheerders van Startpagina hebben allemaal een specialisatie, maar doen niets aan kwalificering binnen hun eigen specialisatie. Hyperlinks staan er net zo bij als telefoonnummers in het telefoonboek. Naar de kwaliteit van de presentatie moeten we maar gissen. Is het prettig navigeren of is de site gemaakt door een html-stumper? Ook een site met goede content kan weer slecht zijn door een heleboel script-errors en een totaal gebrek aan een gevoel voor layout.

Ik wil niet beweren dat er geen mensen zijn die websites kritisch beoordelen. Die bestaan wel degelijk. Webloggers bijvoorbeeld. Aan een startpagina

Eén van de beste startpagina's is die van Alt0169.com. Het weblog zelf is dood, maar de startpagina

Graag zou ik willen weten welke sites volgens u aan bovenstaande omschrijving voldoen. Als u een tip heeft, mail