NEW YORK - Het antraxpoeder dat is gebruikt bij de dodelijke miltvuuraanslagen in de Verenigde Staten, lijkt veel op het poeder dat het Amerikaanse leger produceerde voor het biologische wapenprogramma tussen 1951 en 1969. Dat meldde de New York Times maandag op gezag van wetenschappers in dienst van de overheid.

Uit een analyse blijkt dat het poeder een zeer hoge concentratie aan antraxsporen heeft, dat terroristen of een ander land niet zouden kunnen fabriceren. Volgens de krant zouden de gelijkenissen het vermoeden bevestigen dat de dader moet worden gezocht in kringen rond het voormalige Amerikaanse biowapen-programma. De FBI zou al een onderzoek zijn begonnen in overheidslaboratoria en bij onderaannemers van het leger.

Eerder had de milieuorganisatie Greenpeace gezegd te weten dat een 'hooggeplaatste Amerikaanse microbioloog' hoogstwaarschijnlijk achter de aanslagen zit. De man of vrouw zou met actie willen bereiken dat Washington meer geld uittrekt voor het biologische-wapenprogramma. Greenpeace baseerde zich ook op uitlatingen van Amerikaanse wetenschappers.

Door de aanslagen met antraxpoeder in de Verenigde Staten zijn vanaf begin oktober vijf doden gevallen.

/NIEUWS'Amerikaan verantwoordelijk voor antrax-brieven'