NEW YORK - Amerikaanse militairen hebben zaterdag in Afghanistan een 20-jarige Amerikaan opgepakt die aan de zijde van de Taliban heeft gevochten. Dit meldde het Amerikaanse weekblad Newsweek zondag op zijn internetsite. De man die zich Abdul Hamid noemt, werd ingerekend toen hij zich wilde laten behandelen in een ziekenhuis in Sherbagan, ongeveer honderd kilometer ten westen van Mazar-i-Sharif.

Hamid vertelde aan Newsweek dat hij in het Kala Jangi-fort bij Mazar-i-Sharif zat toen daar een bloedige opstand onder de gevangenen uitbrak. Hij behoorde tot de groep van tachtig man die het bloedbad in de gevangenis heeft overleefd.

De man, door Newsweek omschreven als een blanke Amerikaan uit de middenklasse met een goede opleiding, is als John Walker geboren in Washington. Toen hij zestien was heeft hij zich bekeerd tot de islam. Hij ging naar Pakistan om onderwijs in de Koran te volgen. Daar kwam hij in contact met de Taliban. Zes maanden geleden ging hij naar Afghanistan om te helpen 'omdat de Taliban de enige regering vormen die echte islamitische wetgeving geeft'.

De Amerikaan vocht samen met de Talibanstrijders bij de Noord-Afghaanse stad Kunduz. Hij gaf zich samen met honderden anderen over aan de Noordelijke Alliantie, belandde in het fort van krijgsheer Dostum en overleefde de muiterij onder de gevangenen, die een CIA-agent het leven kostte.