BONN - De delegaties op de conferentie over de toekomst van Afghanistan zijn het zondagmorgen eens geworden over de vorming van een voorlopige regering. Dit heeft een woorvoerder van de Verenigde Naties gemeld.

De conferentie bij Bonn onder auspiciën van de VN leek aanvankelijk vast te lopen door onenigheid tussen de leiders van de Afghaanse bevolkingsgroepen. Zondag is evenwel een doorbraak bereikt.

De deelnemers aan de conferentie zijn het eens over wat voor overgangsregering het land voorlopig moet besturen. Die regeringsgploeg zal tussen de twintig en dertig leden tellen. De ploeg heeft gedurende achttien maanden formeel alle macht in Afghanistan, de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.

De overgangsregering zal onder meer een commissie aan het werk zetten om de traditionele Loja Jirga bijeen te roepen. Dat is een vergadering van alle prominente leiders en geestelijken uit heel het land. Deze doorgaans grootschalige en zeer langdurige bijeenkomst zal worden voorgezeten door de voormalige koning van Afghanistan, Zahir Shah. Zahir Shah moet aan het einde van de regeerperiode van de overgangsploeg waarschijnlijk in samenspraak met de Loya Jirga een regeringsleider benoemen.

De delegaties moeten de overeenkomst over het voorlopige bestuur maandag officieel ondertekenen. Dat gebeurt in aanwezigheid van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de VN-gezant voor Afghanistan Lakhdar Brahimi.