BONN - Binnen de Afghaanse Noordelijke Alliantie dreigt een breuk. De leider van de delegatie van de Alliantie op de conferentie in Bonn over de toekomst van het land, Yunis Qanuni, heeft zaterdag gezegd dat hij desnoods een akkoord zal sluiten zonder gehoor te geven aan de eisen van Burhanuddin Rabbani, de in Kabul verblijvende leider van de alliantie. Rabbani wordt door de Verenigde Naties nog steeds erkend als president van Afghanistan.

Qanuni, die minister van Binnenlandse Zaken van de alliantie is, vindt dat sommige leiders in Kabul ten onrechte 'de oude orde willen handhaven'. Hij gaf niet aan op welke leiders hij doelde. De speciale gezant van de VN voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag telefonisch met Rabbani gesproken in een poging de onderhandelingen weer vlot te trekken. Wat de twee besproken hebben, is niet bekendgemaakt.

De conferentie kwam vrijdag in de problemen door verschillen van mening in het kamp van de Noordelijke Alliantie. Rabbani zou zich verzetten tegen de vorming van een voorlopig landsbestuur in Bonn. Hij wil dat zo'n interim-regering in Afghanistan zelf wordt gevormd. Qanuni vindt dat Rabbani gewoon over de brug moet komen met een lijst van kandidaten voor de interimregering die in Bonn wordt besproken. "Doet hij dat niet, dan blijft alleen de stem van het volk over", zei Qanuni, zonder uit te leggen wat hij daarmee bedoelde.

Gouden kans

Qanuni vindt dat Rabbani genoeg geaarzeld heeft en dat er nu spijkers met koppen geslagen moeten worden. "Dit is een gouden kans die moet worden gegrepen."

Officieel loopt de conferentie om middernacht in de nacht van zaterdag op zondag af. Of dat nog haalbaar is, is niet duidelijk.