Apple en Google hebben een aantal ontwerpen voor de eerder dit jaar aangekondigde nieuwe emoji's naar buiten gebracht. De symbolen worden toegevoegd aan de besturingssystemen iOS 13 en Android Q, die beide in het najaar verschijnen.

De nieuwe emoji's richten zich op onder meer inclusiviteit, bijvoorbeeld met symbolen van poppetjes in een rolstoel, een poppetje met een blindenstok, een oor met een gehoorapparaat en een arm- en beenprothese.

Daarnaast wordt de emojivariant waarbij twee poppetjes elkaars hand vasthouden uitgebreid met een mix van huidskleuren. Zo krijgen iOS en Android emoji's waarin de huidskleur van beide poppetjes, mannelijk of vrouwelijk, van elkaar verschilt.

Tot slot worden er ook emoji's van dieren (onder meer een luiaard, flamingo en stinkdier), voedsel (knoflook, wafel, ui), gebruiksvoorwerpen (vlieger, zwemkleding, jojo) en verschillende andere symbolen, zoals een wit en bruin hart, toegevoegd.

Welke nieuwe emoji's elk jaar verschijnen, wordt bepaald door het Unicode Consortium. De emojiraad maakte in februari bekend dat 230 nieuwe symbolen ondersteund gaan worden. Bedrijven als Google en Apple kunnen op basis van die omschrijving een ontwerp voor hun eigen platform maken.