De Tour de France is in volle gang. Voor degenen die zelf ook eens een etappe willen fietsen, maar niet naar Frankrijk willen afreizen, zetten we enkele virtuele oplossingen op een rij.

Net als Dylan Groenewegen naar de eindstreep van een vlakke etappe sprinten of eens ervaren hoe Dylan Teuns zich voelde toen hij een helling van 24 procent beklom om boven op La Planche des Belles Filles te komen? Helemaal als de werkelijkheid voelt het nooit vanuit je schuur of huiskamer, maar met onderstaande tips kom je soms behoorlijk dichtbij.

Zwift

Zwift is een enorm populaire app voor fietsers, waarmee je voornamelijk fantasieroutes aflegt. De app werkt samen met een fietstrainer, zoals een Tacx, zodat je op een fiets mee trapt met de virtuele route. Afhankelijk van hoe hard je zelf trapt, ga je sneller of minder snel over de weg. Fiets een berg op en het trappen wordt zwaarder.

Met de app kun je online jouw tijden met die van anderen vergelijken. Ook kun je soms live meefietsen met professionele wielrenners en organiseert Zwift zelf wielerwedstrijden.

Zwift is te koppelen aan sportapps als Strava om voortgang en afgelegde kilometers te registreren. Leuk is daarnaast dat de app blijft stimuleren om te trainen, door bijvoorbeeld allerlei beloningen te bieden, zoals verschillende virtuele fietsen, kleding en wielen.

Download Zwift voor iOS, Android, Mac, Windows
Eerste maand gratis, daarna 14,99 euro per maand

Bkool

Bkool is een alternatief voor Zwift. De app werkt op eenzelfde manier, maar heeft een iets realistischere weergave van de omgeving. Ook zijn in deze app twee echte bergroutes opgenomen, die van de Col du Galibier (die wordt beklommen tijdens deze editie van de Tour de France) en de Alpe d'Huez.

Bij Bkool worden daarnaast live weereffecten aangepast naar hoe het werkelijk op de locatie is. Net als in Zwift kun je online tegen en met anderen rijden en wordt je voortgang opgeslagen en geanalyseerd. Ook Bkool werkt met andere platforms, zoals Strava en Garmin Connect.

Download Bkool voor iOS, Android, Mac, Windows
Gratis of 9,99 euro per maand

Tour de France Season 2019

De officiële Tour de France-game van het seizoen 2019 biedt alle etappes van de Ronde van Frankrijk. Je fietst ze alleen niet echt, maar bestuurt een renner met een controller. Hierbij bepaal je zelf wanneer je aanvalt of juist krachten spaart om uiteindelijk een tactische overwinning te behalen.

Voor consolebezitters is dit vrijwel de enige optie om de Tour de France te spelen. Het spel krijgt matige beoordelingen en dat komt doordat het spel zelf niet al te veel om het lijf heeft, maar ook omdat niet alle renners standaard onder eigen naam en team in de game zijn opgenomen.

Dit keer is wel een multiplayermodus beschikbaar, waardoor spelers online tegen elkaar kunnen fietsen. Naast de Tour de France zijn ook andere wedstrijden aanwezig, zoals de Ronde van Vlaanderen.

Tour de France Season 2019 kost rond de 40 euro op PlayStation 4 en Xbox One

Pro Cycling Manager 2019

Pro Cycling Manager is bedoeld voor degenen die nog iets meer boven de race willen hangen. In dit spel fiets je nooit helemaal zelf, maar probeer je een renner of team naar de overwinning te leiden.

De game speelt zich voor een groot deel af in menu's. Als speler laat je de sporters trainen en probeer je ze gelukkig te houden, daarna laat je ze 'los' in een wedstrijden en kun je kleine aanwijzingen geven.

Tijdens de ritten zie je wielrenners wel echt rijden, maar verwacht niet de mooiste graphics. De Tour de France is een van de wielerrondes in het spel, maar er zijn ook andere wedstrijden aanwezig, zoals de Vuelta a España.

Pro Cycling Manager 2019 kost 39,99 euro op pc