De app Updates for Samsung bood betaalde updates aan die via het optiemenu van Samsung-smartphones gewoon gratis te downloaden waren.

Google heeft de app nu uit de appwinkel gehaald. Het bedrijf zegt dat de app de regels heeft overtreden, al zijn verder geen details gegeven.

Ontwikkelaar Updato liet vorige week aan BleepingComputer weten de app uit de winkel te halen om de software aan te passen. Updato verdedigde de app door het "gemak voor de gebruiker" te noemen.

De app was volgens de Play Store tien miljoen keer gedownload maar het is onbekend hoeveel mensen via de app voor updates hadden betaald. Updates for Samsung zou ruim zes jaar in de appwinkel hebben gestaan.

De app bood na installatie een website met veel advertenties. Als de gebruiker een update zocht, werd een mogelijkheid geboden om een jaarabonnement van 35 dollar (31 euro) te nemen op updates. De app vroeg daarna direct om creditcardgegevens en kon zo een betaling via de Google Play Store omzeilen.

Updates for Google werd ontdekt door cybersecuritybedrijf CSIS. Het bedrijf schreef dat de app vooral was bedoeld "om je portemonnee wat lichter te maken". Verder vertoonde de app geen malafide gedrag.