YouTube overweegt alle video's voor kinderen onder te brengen in de YouTube Kids-app, om hen te beschermen tegen 'aanstootgevende video's'. Het zou een enigszins risicovolle onderneming zijn van het bedrijf, aangezien video's voor de jongere kijkers behoren tot de populairste filmpjes op het platform.

YouTube verdient miljoenen euro's aan die video's door de daarop geplaatste advertenties. Echter klonk er recentelijk kritiek omdat kinderen steeds vaker bij ongepaste, zoals op haat gebaseerde video's, terechtkwamen of schokkende beelden zagen.

Dat gebeurt vooral doordat de site en app een functie hebben waarmee kijkers aan het einde van een video automatisch naar een nieuw filmpje worden gestuurd. Die wordt hen aanbevolen door het algoritme, terwijl een haatdragende video verborgen kan zijn als een onschuldige tekenfilm.

The Wall Street Journal meldt dat diverse werknemers van YouTube liever zien dat de functie wordt uitgeschakeld of aangepast, zodat ouders hun kroost voortaan alleen naar voor hen geschikte video's kunnen laten doorklikken.

In het verleden verschenen ongepaste video's ook op de kindvriendelijke app van YouTube, waarna het bedrijf de monitoring aanscherpte. Daarnaast is het sinds begin dit jaar niet meer mogelijk om onder kindervideo's te reageren.

Uit cijfers van YouTube blijkt dat er elke dag ruim een miljard uur aan content bekeken wordt op het platform. Die cijfers zouden door een dergelijke verandering sterk achteruit kunnen gaan, maar een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat het voorlopig "om een idee gaat".