De politie heeft 400.000 euro uitgegeven aan een nieuwe 112-app, waarvan het idee inmiddels is achterhaald. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van documenten.

De app moest het voor de politie mogelijk maken om de locatie van een beller te achterhalen. Aanvankelijk zou de app in het voorjaar van 2017 verschijnen, maar de lancering werd steeds uitgesteld.

De optie voor locatiedeling is inmiddels achterhaald. Sinds maart dit jaar maakt de Advanced Mobile Location (AML) het op Android-telefoons mogelijk om een locatie mee te sturen. Als iemand naar 112 belt, wordt AML ingeschakeld. Op iOS verschijnt de functie later dit jaar.

In 2016 vroeg het ministerie van Veiligheid en Justitie of de politie de app kon bouwen. In andere landen werd al gebruik gemaakt van AML, maar in Nederland werd voorrang gegeven aan een eigen app.

De politie noemt de app in een reactie aan RTL Nieuws nu "nagenoeg overbodig". Wel wordt de mogelijkheid bekeken om de app volgend jaar alsnog uit te brengen met iets andere mogelijkheden, zoals een beeld- of chatfunctie.