De app van voetbalcompetitie La Liga heeft gebruikers afgeluisterd en moet daarom een boete betalen van 250.000 euro, schrijft de Spaanse krant El País.

De Spaanse privacywaakhond legde de boete op omdat de voetbalcompetitie de Europese privacywet heeft overtreden. De app van La Liga bevat wedstrijden en statistieken, maar gebruikte de microfoon en GPS van telefoons om te achterhalen welke cafés illegale voetbalwedstrijden uitzenden.

De app maakte gebruik van een Shazam-achtige technologie. Daarmee kon audio opgenomen worden om voetbalwedstrijden te identificeren. Door gebruik te maken van GPS, kon La Liga achterhalen waar de wedstrijd werd getoond. Vervolgens was uit te zoeken of er op die plek betaald werd voor de uitzending.

Volgens de voetbalcompetitie vraagt de app vooraf bij de installatie om toegang voor het gebruik van de microfoon en het delen van de locatie. La Liga zegt dat die data alleen wordt gebruikt om streams van wedstrijden te achterhalen. In de gebruiksvoorwaarden zou de app uitleggen dat gebruikers toestemming geven om hun telefoons in te zetten bij het achterhalen van frauduleus gedrag.

De Spaanse toezichthouder vindt dat de app dit niet genoeg duidelijk maakt. Naast de boete moet de app voor het einde van juni offline worden gehaald. La Liga gaat in beroep.