Huawei mag niet langer de apps van Facebook, WhatsApp en Instagram vooraf installeren op nieuwe Android-telefoons, zo meldt Reuters.

Facebook en Huawei hadden een overeenkomst die vastlegde dat Facebook-apps vooraf op nieuwe toestellen geïnstalleerd mochten worden. Die overeenkomst is nu beëindigd door Facebook.

Voor bestaande telefoons verandert er niks. De apps krijgen hierop nog gewoon updates. Op nieuwe telefoons moeten klanten de apps van Facebook zelf achteraf downloaden.

Beide partijen willen geen details over de beëindigde overeenkomst delen. Het is niet bekend wanneer het besluit is genomen.

Huawei onder een vergrootglas

Sancties van de Verenigde Staten verbieden Amerikaanse bedrijven om met Huawei samen te werken. De telefoonmaker mag daarom binnenkort ook niet meer Android met de officiële Google-apps gebruiken.

De VS beschuldigt Huawei van spionage namens de Chinese overheid. Huawei ontkent dit te doen. In Nederland loopt momenteel een onderzoek om te zien of Huawei via een Nederlandse telecomprovider gebruikersdata afluisterde.