De apps Facebook, Instagram en WhatsApp worden binnenkort niet langer vooraf geïnstalleerd op Huawei-smartphones. Facebook, het bedrijf achter alle drie de apps, staat het Chinese bedrijf niet langer toe om de apps op die manier op nieuwe smartphones aan te bieden.

De maatregel is genomen om te voldoen aan de in mei opgelegde Amerikaanse sancties tegen Huawei. Die beperken de mate waarin Amerikaanse bedrijven zaken mogen doen met de Chinese smartphonefabrikant.

Het niet langer vooraf installeren van Facebook-apps geldt volgens een bron van persbureau Reuters voor alle Huawei-smartphones die nog in de fabriek liggen. Wanneer het installatieverbod precies ingaat, is onduidelijk.

Huidige bezitters van een Huawei-smartphone kunnen de Facebook-apps blijven gebruiken en updaten. Ook blijven de Facebook-apps beschikbaar in de Play Store voor Android zolang de appwinkel beschikbaar blijft op Huawei-smartphones.

Als gevolg van de sancties loopt Huawei het risico het recht om Android te gebruiken kwijt te raken. Het bedrijf werkt daarom aan een alternatief besturingssysteem, dat later in 2019 op de markt moet komen.