Apple stopt na achttien jaar met zijn digitale mediaspeler iTunes voor macOS. Dat heeft het bedrijf maandag aangekondigd tijdens de opening van zijn jaarlijkse conferentie WWDC. De software wordt gesplitst in drie losse onderdelen: Apple Music, Podcasts en Apple TV.

De splitsing van iTunes komt met een update voor macOS, het besturingssysteem voor Apple-computers dat later dit jaar beschikbaar wordt.

De drie diensten richten zich op hun unieke product. Zo is het in Apple Music mogelijk om gepersonaliseerde muziekaanbevelingen te krijgen, terwijl Podcasts zich richt op het luisteren naar andere vormen van audio. Apple gaat Engelstalige podcasts bovendien analyseren om ze op basis van inhoud vindbaar te maken.

De Apple TV-software is gericht op video, films en series. Via de app kunnen gebruikers films en series kopen, huren en bekijken. Ook Apple TV+, de betaalde videostreamingdienst die later dit jaar uitkomt, wordt via de app beschikbaar.

Op iPhones bestond de splitsing van de drie diensten al langer. Gebruikers kunnen daar voor het luisteren naar muziek en podcasts en voor Apple TV een aparte app gebruiken.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er met de Windows-variant van iTunes gaat gebeuren. Een woordvoerder van Apple in Nederland was maandagavond niet direct bereikbaar voor een reactie.