Verschillende werknemers van Snapchat hebben een intern programma misbruikt om toegang te krijgen tot gebruikersdata, schrijft Motherboard donderdag op basis van meerdere bronnen.

Het misbruik zou enkele jaren geleden hebben plaatsgevonden. Het is niet duidelijk wanneer en hoeveel werknemers inzage hadden tot persoonsgegevens en hoe vaak er gegevens zijn opgezocht. Volgens het bericht van Motherboard waren er "meerdere werknemers" betrokken.

De werknemers hadden via interne programma's toegang tot informatie van gebruikers, waaronder locaties, telefoonnummers en e-mailadressen. Ook konden ze opgeslagen Snaps inzien. Dat zijn de foto's of video's die gebruikers met anderen delen. Niet-opgeslagen Snaps worden na 24 uur automatisch gewist.

Een van de interne programma's wordt SnapLion genoemd. Dit systeem werd in het leven geroepen om mee te kunnen werken aan onderzoeken van autoriteiten. Uit documenten in handen van Motherboard blijkt dat SnapLion gebruikt kan worden om bijvoorbeeld e-mailadressen van gebruikers op te zoeken.

Een woordvoerder van Snap schrijft in een verklaring dat het waarborgen van privacy belangrijk is voor het bedrijf. "We slaan heel weinig gebruikersinformatie op. Toegang tot de gegevens zonder toestemming is een duidelijke overtreding van onze regels."