De internetbrowser Tor, waarmee gebruikers anoniem het internet kunnen bezoeken, is officieel beschikbaar voor Android-smartphones, maakt The Tor Project woensdag bekend.

Met de Android-app kunnen gebruikers internetten via het Tor-netwerk, waarbij het internetverkeer over verschillende versleutelde 'schillen' wordt verstuurd om anonimiteit van gebruikers te waarborgen.

De Tor-browser zorgt er onder meer voor dat geplaatste cookies minder makkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ook wordt de surfgeschiedenis na elk gebruik gewist.

Met de Tor-browser kunnen gebruikers niet alleen het reguliere internet bezoeken, maar ook sites die eindigen op een .onion-domeinnaam. Deze websites zijn alleen te bezoeken via dit netwerk en vallen daarmee onder het zogenoemde darkweb.

Het surfen via het darkweb stelt onder meer activisten, journalisten en advocaten in staat om het internet anoniem te gebruiken. Daarnaast wordt het darkweb gebruikt door criminelen, onder meer voor drugshandel.

The Tor Project, de organisatie achter de browser, zegt dat er geen plannen voor een officiële iOS-versie van de Tor-browser zijn. Dit zou door beperkingen van Apple niet mogelijk zijn. De organisatie raadt geïnteresseerde iPhone-bezitters de Onion Browser aan.