De Federal Trade Commission (FTC) heeft Google en Apple opgedragen drie datingapps van het bedrijf Wildec uit hun appwinkels te halen, meldt de toezichthouder in een brief aan het Oekraïense bedrijf.

Volgens de FTC zijn de apps FastMeet, Meet24 en Meet4U in strijd met de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA). Deze wet moet ervoor zorgen dat de veiligheid van kinderen online wordt gewaarborgd.

De maker van de datingapps was in overtreding, omdat gebruikers onder de dertien de app konden gebruiken. Volgens de wet mag dit niet zonder verifieerbare toestemming van de ouders.

Medewerkers van de FTC konden tijdens een test via de apps minderjarige gebruikers in hun omgeving zien. Hierop besloot de commissie dat de apps uit de Play Store en App Store gehaald moesten worden.

De FTC heeft Wildec opgedragen om alle data van minderjarigen die het bedrijf op dit moment heeft te verwijderen. De commissie zal de apps over een maand opnieuw bekijken. Als dan blijkt dat Wildec de datingapps heeft aangepast en wel voldoet aan de wet, dan mogen de apps opnieuw aangeboden worden.