Google heeft donderdagavond een malafide DigiD-app uit de Play Store, de appwinkel voor Android-smartphones, verwijderd. Dat gebeurde nadat de overheid op de website van DigiD voor de app waarschuwde.

Een woordvoerder van Google laat iets voor 22.00 uur aan NU.nl weten dat de app is verwijderd.

Het ging om een app met de naam 'mijnoverheid for digid', die in ieder geval sinds 15 april in de Google Play Store te vinden was. De app beloofde de functionaliteit van een QR-scanner. Wie binnen de app op een van de knoppen klikte, kreeg reclame te zien.

Volgens informatie uit de Google Play Store was de app meer dan honderd keer gedownload. Op de website van DigiD roept de overheid mensen die dat hebben gedaan op om contact op te nemen.

De nepapp was volgens een melding in de Play Store 'geverifieerd door Play Protect', Googles programma om smartphones te beschermen tegen malafide apps.

Het is onduidelijk hoe de app toch door de screening van Google kon komen. Een woordvoerder laat weten niet in te kunnen gaan op individuele gevallen. "Maar wanneer we op apps worden gewezen die ons beleid schenden, ondernemen we zo snel mogelijk actie."